Захарта и кокаинът пристрастяват еднакво
Захарта и кокаинът пристрастяват еднакво / ThinkStock/Getty Images

Хората, които изпитват истинско удоволствие от консумацията на сладки неща, имат същата зависимост като тези, които са пристрастени към кокаина.

Това е заключението на австралийските учени от Queensland University of Technology.

Според тях тези лица трябва да се лекуват по същия начин като наркозависимите.

При изследването учените са установили, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на нивото на допамин, по същия начин както това става при използващите наркотични вещества, включително и кокаин.

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

В тяхното заключение се казва, че в крайна сметка дълготрайно използване на захар води до намаляване на нивата на допамин. С други думи, за да избегнат умереното състояние на депресия, хората трябва да използват все повече и повече захар.

Проф. Селена Бъртлет от Университета в Куинсланд съобщи, че същите медикаменти, които се използват за лечението на зависимите от никотин, може да се използват и за тези от захар.

Най-сладките храни и напитки

Доказано е, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на теглото и на нивата на допамин, който контролира центъра в мозъка за удоволствия, както това става при използването на кокаин, морфин и никотин.

Прекомерното използване на захар може да доведе и до невротични проблеми, които водят до лошо настроение и слаба мотивация.

източник: БГНЕС