„Забраняват” автомобилите в Пловдив за един ден
„Забраняват” автомобилите в Пловдив за един ден / снимка: Impact Press Group, архив

Районните администрации в Пловдив ще определят по няколко улични зони, в които да е забранено движението с моторни превозни средства. Това трябва да се случи на 21 септември, когато ще се проведе инициативата „Град без коли”, която е част от Европейската седмица на мобилността (ЕСМ).

Всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за един ден.

Седмицата на мобилността ще е от 16 до 22 септември. Логото на тазгодишната кампания е „Чист въздух - Ти си на ход!” и приканва гражданите да използват алтернативни методи за придвижване. Лозунгът набляга на това, че всеки един от нас има роля в опазването на средата, в която живеем и в това да запазим въздуха по-чист. Община Пловдив, като част от кампанията, призовава гражданите да сменят автомобила си с колело или да се движат пеша.

ЕСМ е въведена през 2002 г., като въздействието й постепенно расте както в България и в Европа, така и по целия свят. Миналата година в кампанията официално са били регистрирани над 2000 града от близо 40 страни. От началото на кампанията до момента са взети близо 8000 постоянни мерки, фокусирани върху изграждането на пешеходни и велоалеи, намаляване на трафика и подобряване достъпа до транспорт.

Целта на програмата е да се насърчат трайни модели на поведение, насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта. Така част от съветите на кампанията са гражданите да избират жилище, което да е близо до местоработата им или да е близо до училището на децата им. Друг съвет е да се ползва градския транспорт, когато има възможност за това или ако човек ползва личен автомобил да го сподели с повече хора.

Новини от Пловдив