За трета година Нощта на театрите събира публиката
За трета година Нощта на театрите събира публиката / ThinkStock/Getty Images

Тази вечер ще се проведе Нощ на театрите за трета поредна година у нас. Инициативата ще се случи в театри, алтернативни локации, зали, клубове, театрални формации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Сливен, Ямбол, Благоевград, Хасково, Казанлък, Димитровград, Перник, Търговище, Силистра, Смолян.

Посланието тази година е „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори”. И през тази година програмата включва представления, прожекции, изложби, и спектакли, като за някои от тях входът ще бъде безплатен, а билетите за постановките ще са на специални цени.

Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова са само част от актьорите, които са посланици на инициативата през 2015 г.

Част от Нощ на театрите ще бъде фотосесията на Павел Червенков, който за поредна година ще покаже различните лица на театъра, както и вълнуващи моменти. Фотосите ще бъдат представени във фоайето на Камерна сцена в Народен театър „Иван Вазов”, в Галерията на Софийския университет и  на втория етаж в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Официално откриване на Нощ на театрите в Софийска опера и балет ще бъде от 12.00 ч. с посланиците на инициативата балерината Боряна Петрова и оперния певец Даниел Острецов. Билетът ще струва 8 лева и дава право на достъп до събитията: турове в Софийска опера и балет, уоркшопи, срещи, изложби.

Предпремиера на „Атила” - опера от Джузепе Верди, също ще бъде представена в Националната опера и балет. Началният час е 18.00 ч., а билетите ще са на преференциална цена от 10 до 25 лева.

От 19.00 ч. в Народен театър „Иван Вазов ще бъде представена постановката „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ. Дневник на един роман”.

В Дом на културата „Средец” от трупата на ВЕДНА театър ще бъде представена постановката „За мишките и хората” по Джон Стайнбек.

В 23.00 ч. театър „Сълза и смях” ще представи комедията „Мъжът на жена ми”, като билетите ще бъдат с отстъпка от 20% от стандартната цена за Нощ на театрите.  Пак в „Сълза и смях” от 19.00 ч. ще се играе „Луда нощ по френски” от Марк Камолети на цени от 10 лева за билет.

Централен Военен клуб залага на Съвременен концерт на възглавници - такъв ще има от 11.00 и от 17.00 ч. днес.

Театър „София” ще представи от 19.00 ч. „Ние сме вечни” от Кирил Буховски със специален подарък и преференциална цена на билета от 10 лв.

„Някои го предпочитат горещо” ще се играе от 19.00 ч. на сцената на Младежки театър „Николай Бинев”.

От 19.00 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов” ще се играе представлението „Танго за теб”, което ще бъде на камерна сцена. От 21.00 ч. започва „Рейс” от Станислав Стратиев. При покупка от касата на сатиричния театър получавате отстъпка от 2 лв. за всеки билет.

Театър „Българска армия” ще постави „Ножица-трепач” от 19.00 ч.

В 19.00 ч. в Театрална работилница СФУМАТО започва представлението „Продадено” по „Вишнева градина” на Чехов.