За 12 години Българската Коледа е събрала над 25 млн. лева (СНИМКИ)
За 12 години Българската Коледа е събрала над 25 млн. лева (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Близо 1.8 млн. лева достигна набраната сума за 13-ото издание на кампанията „Българската Коледа" след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов" под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Тази година инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация.

Към момента близо 681 000 лева са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания от началото на 13-отото издание на „Българската Коледа", което беше обявено от президента Росен Плевнелиев в началото на декември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 116 000 лв. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.

За 12 години всички ние, обединени около каузата за здравето на българските деца, сме събрали 25 660 233 лв. С тях са подпомогнати 2292 деца и е закупена апаратура за 210 лечебни заведения в цялата страна. Това каза актьорът Владо Пенев, който беше водещ на благотворителния спектакъл "Българската Коледа", който се проведе в Народния театър "Иван Вазов".

„Българската Коледа" събира дарения за децата в реанимация

Той посочи, че "Българската Коледа" е доказателство, че "нашият народ може да си поставя големи цели и да ги постига заедно". "Тази инициатива е пример за нещо значимо, създадено за българи, за да помага на българи. Дарението не е милостиня, дарението е начин да правим добро", каза актьорът и призова българите да продължават да даряват и да подаряват надежда на дете в беда.

"Начинът, по който реагираме на бедите показва какви хора сме", добави Пенев. Според него "Българската Коледа" е начин да чуем болката на другите и да им помогнем.

Кампания 2015-2016 г. на благотворителната инициатива е под мотото "Да помогнем на децата в реанимация". Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, спортисти, актьори, журналисти подкрепиха каузата на "Българската Коледа".

Благотворителната инициатива се провежда под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев, който по традиция присъстваше тази вечер в Народния театър, редом до зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева и бившия президент Петър Стоянов.

За 12 години "Българската Коледа" е събрала над 25 млн лева (СНИМКИ)
netinfo

За каузата на „Българската Коледа“ на сцената на Народния театър пяха Орлин Горанов, Графа, Поли Генова и трио "ЛаТиДа", Миро, Рафи, детската вокална група "Бон Бон", Криско, рок формацията "Фондацията", Михаела Филева, Жана Бергендорф и Моисей, Веселин Маринов, Нина Николина и Берковската духова музика, Руслан Мъйнов, малките таланти Габриела Йорданова и Анжелина Денчева, трио "Сопрано".

Застъпници на "Българската Коледа" бяха Мария Игнатова, Димитър Рачков, Камен Воденичаров, Део, Яна Маринова, Деси Бакърджиева, Асен Блатечки. По време на концерта бяха показани историите на деца в реанимация.

Източник: БГНЕС