Възстановяват най-голямата базилика на Балканите
Възстановяват най-голямата базилика на Балканите / DarikNews.bg, Дарик Пловдив
Възстановяват най-голямата базилика на Балканите
75124
Възстановяват най-голямата базилика на Балканите
  • Възстановяват най-голямата базилика на Балканите

Близо 2 хил. кв. метра мозайки от Епископската базилика в Пловдив ще бъдат възстановени и показани в модерна сграда през следващите три години. Проектът е на стойност 4,9 милиона лева и се очаква до лятото на 2017 година Голямата базилика да отвори врати за посещения. Това съобщиха кметът Иван Тотев и екипът на фондация „Америка за България", които осигуряват финансирането.

Дейностите по проекта за ранохристиянска базилика с най-много запазени мозайки на Балканския полуостров, могат да започнат веднага след издаването на необходимите разрешения от Националния институт за културно наследство. Екип от археолози има готовност за работа по мозайките още през ноември.

Голямата базилика е открита в началото на 80-те години при строежа на пътния възел под сградата на Централната поща. Запазени са уникално красиви мозайки с изображения на птици, които ще бъдат експонирани на две нива в сградата, която предстои да бъде построена при изпълнението на проекта.

Сградата на Голямата базилика датира от началото на V век и ще бъде представена триизмерно в новия туристически обект. Самата сграда ще има вътрешен двор и покрив, който може да се ползва и като площад за различни събития.

Община Пловдив е откупила срещу 500 000 лева терена, върху който е разположена Голямата базилика, тъй като мястото е било собственост на юридическо лице. Общината ще участва в проекта, като извърши подобрения на градската среда в района. Това включва изграждането на подпорна стена от страната на улицата, премахването на водопроводи и кабели, както и облагородяването на района и достъпа до него.

По време на празниците на Стария град в Пловдив тържествено се отбелязва и една година от откриването на Малката базилика. Туристическият обект вече има 15 хиляди посещения от май до момента.