Във всяка родопска къща гайда!
Във всяка родопска къща гайда! / DarikNews.bg, Смолян

Днес бе даден стартът на инициативата-във всяка родопска къща гайда. Това стана, след като бе подарена днес първата гайда на 10-годишният Стефан Караджов, който ще свири на Роженския събор и нямаше инструмент. Момчето е възпитаник на Костадин Илчев, ръководител на 101 Каба гайди към читалище "Христо Ботев" в Смолян.

Инициативата бе подета от кмета на община Смолян Николай Мелемов.

И тази година ще има Роженски събор

"Основната идея е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за Родопите. След събора през 2015 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а родителите са социално - слаби или безработни и нямат възможност да закупят инструмент", посочи Мелемов. Той подари и гайдата на  Стефан.

"Роженският събор е марка. Ползите от него са за България, Родопите и туризма. Организацията не е лесна, но си заслужава, защото Рожен е празник на патриотизма и българщината. Това е водещото, което ни накара и тази година да го направим", обяви пред медиите кметът Николай Мелемов.

Градоначалникът заедно със Симеон Караколев - председател на Сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето" и управител на Фондация "Наследство в бъдещето" и Адриян Петров, зам.-областен управител представиха подробности за тазгодишното издание на Роженския събор, което ще се проведе от 15 до 17 юли.