Във Враца започнаха Ботеви дни - 2008
Във Враца започнаха Ботеви дни - 2008 / cнимкa: Sofia Photo Agency

С издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и Враца, запалване на Вечния огън и полагане на гирлянд от цветя пред паметника на Христо Ботев бяха открити Ботеви дни - 2008 в града.

Националните чествания на 132 години от подвига на поета-революционер и неговата чета се провеждат под патронажа на президента Георги Първанов. Те ще продължат до 2 юни, когато на връх Околчица ще се състои всенародното поклонение пред паметта на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България.

В словото си по този повод кметът на община Враца и председател на Ботевския организационен комитет Тотю Младенов каза, че подвига на Войводата и неговите четници е героичен и достоен завършек на Априлската епопея от 1876 година пред погледа на цяла Европа.

На площада във Враца прозвуча Ботевата молитва в изпълнение на актьора Борислав Борисов и революционни песни.

За първи път тази година в церемонията по откриването на Ботевите дни бе отдадена почит на четниците от Враца. Девитима са врачаните, които чакат Ботев на козлодуйския бряг и го следват до последния му миг във Врачанския балкан - Стефанаки Савов, Сава Савов, Давид Тодоров, Мито Ангелов, Марко Бошнаков, Мито Цветков, Васил Иванов, Тодорин Данкин, Георги Катарджийски. Младежи в четнически униформи застанаха днес до пиедестала на бронзовия монумент на поета-революционер, с което врачани отдадоха заслужена почит на достойните чеда на града.

На церемонията по откриването на Ботевите дни във Враца присъстваха народните представители Георги Божинов и Димитър Гъндев, областният управител д-р Антонио Георгиев, викарият на Врачанската митрополия Троянополският епископ Киприан и много граждани.