Всяко дете на 14 години страда от кариес
Всяко дете на 14 години страда от кариес / netinfo
Всяко дете на 14 години страда от кариес
22171
Всяко дете на 14 години страда от кариес
  • Всяко дете на 14 години страда от кариес

Половината българи имат поне по един изваден зъб, над 35 % не посещават редовно зъболекар, а 8 % не мият зъбите си. Това сочат финалните резултати от национално проучване, които бяха представени на международния дентален форум в София. Оказва се също и че всички 14-годишни деца у нас страдат от зъбен кариес.

При 87% от децата заболяването започва още от 8-годишна възраст, когато би трябвало зъбите на човек да са най-здрави. Разпространението на заболяването у нас нараства, докато във всички развити страни тенденцията е обратната, заяви  проф. Милена Пенева, консултант по детска дентална медицина в Министерството на здравеопазването. Основните причини за това са неправилното консумиране на въглехидратна храна, липсата на орална хигиена и нередовните профилактични прегледи.

Оказва се, че родителите не водят децата си при стоматолог дори и за задължителните безплатни прегледи, осигурени от здравната каса. 53% от хората не посещават редовно зъболекар, най-често поради липса на оплаквания, недостиг на средства или страх. 8% от участвалите в проучването пък заявяват, че мият зъбите си през няколко дни или въобще не ги мият, а едва 38% поддържат устна хигиена само по веднъж на ден.

Средно 7 са липсващите зъби на българина, от които 4 са загубени в резултат на кариес и неговите усложнения. Кариесът е разпространен сред повече от 90% от хората и продължава да бъде едно от най-масовите заболявания в човешкия организъм. Изследването е направено сред 2300 човека от 14 населени места в страната.

Международният дентален конгрес, на който се изнесоха резултатите от проучването, събира у нас 20 от най-известните стоматолози в целия свят. Над 600 специалисти се обучават с над 30 лекции, повече от 20 практически курса, 10 клинични демонстрации, както и 2 трансмисии на живо от специализирана клиника. Форумът започна днес и ще продължи до четвърти октомври.

Председателят на Управителния съвет на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков също присъства на откриването на форума.

Д-р Николай Шарков: „Българските зъболекари са доказали, че непрекъснато обновяват своите умения и знания. Затова се гордея, че те са едни от най-добрите в света и неслучайно България е в Топ 8 на страните в Европа, в които образованието по дентална медицина е на възможно най-високото ниво".