Всяко четвърто дете в България ходи със страх на училище
Всяко четвърто дете в България ходи със страх на училище / снимка: DarikNews
Всяко четвърто дете в България ходи със страх на училище
19828
Всяко четвърто дете в България ходи със страх на училище
  • Всяко четвърто дете в България ходи със страх на училище

Всяко четвърто дете в България ходи със страх на училище заради тормоза, на който е подложено там. Това показват резултатите от проучване на български психолози, част от проект на УНИЦЕФ. Проектът срещу насилието в училище е продължил две години и е бил осъществен в пет училища в София.

Резултатите показват, че насилието сред децата намалява, но в борбата срещу него трябва да се включат както децата, така и учителите и родителите. Очаква се от новата учебна година този проект да започне в още до осем училища в София, а постепенно да бъде приложен и в страната. Психологът Иван Игов признава, че има още какво да се направи, за да намалее насилието сред децата.

Иван Игов: „Тези, които са агресорите, си намират онези, които реагират с отдръпване, за да „изявят" себе си върху тях. Но като цяло това са бъдещите лузери на обществото ни. Изследванията в другите страни показват, че 60 процента от насилниците са хора, които след това имат проблеми със закона, а 40 процента от тях рецидивират. Жертвите са хора, които след това са с най-голям брой проблеми при адаптацията си в живота на възрастни. Ние си отглеждаме бъдещите насилници и бъдещите жертви в училище, ако не направим нещо, за да го променим".