Вселенският патриарх пристигна в България
Вселенският патриарх пристигна в България / Снимка: Sofia Photo Agency

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в България. Идвал съм в страната ви по различни поводи, като последният път беше на рождението на патриарх Максим, каза патриарх Вартоломей пред журналисти след пристигането си на летище "София".

Сега идвам, за да получа почетно отличие от Специализираното висше училище по библиотечни и информационни технологии, уточни той. Това почетно отличие безспорно е проява на уважение и обич от страна на българския народ към моята личност, каза още патриархът. Приемам това отличие, не отнесено само към моята личност, а въобще към цялата църква, допълни патриарх Вартоломей.

Титлата "Вселенски патриарх" е титла, която се използва от шести век досега, това е вътрешен за църквата въпрос и не може един държавен орган да се произнесе по чисто църковни въпроси - така Вселенският патриарх Вартоломей коментира журналистически въпрос, свързан с произнасянето на турския съд през юни, че не му признава титлата "Вселенски патриарх".

Вселенската патриаршия не е давала архонтска титла на Слави Бинев, каза в отговор на журналистически въпрос Вселенският патриарх Вартоломей. Не познавам случая. Слави Бинев дойде на една проява на митрополията на Принцовите острови и го видях там, в църквата, разменихме няколко думи, но тогава го срещнах за първи път и чух, че е евродепутат, обясни патриарх Вартоломей. Това е единственото, което знам за него, добави Вселенският патриарх Вартоломей.