Все по-малко български плажове със „Син Флаг”
Все по-малко български плажове със „Син Флаг” / снимкa: Sofia Photo Agency

Седем български плажа и едно яхтено пристанище кандидатстват тази година за наградата „Син флаг”. Претенденти за екологичната награда са плажовете „Албена”, ”Слънчев ден”, „Слънчев бряг”-север, Свети Влас-новият плаж, Поморие-изток, „Дюни”, Созопол „Харманите” и яхтено пристанище „Марина Диневи”, съобщи Николина Манчева , експерт от Българско движение ”Син флаг”.

 

Националното жури на България проведе в Бургас заседание за присъждане на награди по програмата „Син Флаг” на Международната фондация за екологично развитие със седалище Копенхаген. При одобрение от страна и на международното жури тази година флаговете на България ще бъдат осем.

 

Документи не са подали плажовете „Ривиера”, „Златни пясъци”, „Русалка”, „Елените”, Несебър. Награждаването на плаж със „Син флаг” се базира на изпълнението на 29 критерия, които засягат екологично образование и информация, качеството на водата, екологосъобразно управление, безопасност и предлаганите услуги на ивицата. Наградата се присъжда само за един сезон и има случаи, когато се отнема поради нарушаване на изискванията за чистотата и безопасност за ивицата.

 

По Българското черноморско крайбрежие има 78 плажа. През 2008 година „Синият флаг” се вееше над девет от тях. България е достигала максимум от 15 флага. За сравнение в Черна гора 44 плажни ивици издигат екоотличието. Над 100 са плажовете с наградата в Гърция и Турция.

 

Според Манчева все още има неразбиране на значението на програмата „Син флаг”. По думите й е необходима държавна политика в тази посока, а именно усилия и от страна на институциите за получаване на тези екоетикети, които са реклама и пряк път към успешното развитие на туризма в България.