Връчиха вторите награди на филмовото изкуство
Връчиха вторите награди на филмовото изкуство / netinfo

На тържествена церемония в Театъра на Българската армия бяха раздадени вторите награди на филмовото изкуство. В категорията “Най-добър филм” наградата получи Милена Андонова за филма “Маймуни през зимата”. В тази категория бяха номинирани още филмите “Пазачът на мъртвите” на Юлиан Симеонов и “Разследване” на Иглика Трифонова.

Наградата “Най-добър режисьор” получила Иван Черкелов и Васил Живков. Наградата “Най-добра мъжка роля” беше присъдена на Владко Георгиев, сред номинираните бяха Красимир Доков и Деян Славчев-Део.

Наградата “Най-добра актриса” получи Дияна Добрева. В тази категория се състезаваха още Светлана Янчева и Бонка Илиева-Бони. Наградата “Най-добър сценарий” получи Илия Костов. За цялостно творчество беше отличен тандемът Бинка Желязкова - Христо Ганев.

Вторите награди неслучайно бяха раздадени в театъра на Българската армия, именно там през 30-те години на миналия век се е помещавало прочутото кино “Роял” – едно от най-луксозните за времето си. ю

Статуетките, български аналог на американските "Оскари", все още нямат име. Те представляват фигура на жена и са украсени с благороден метал. Наградата за цялостно творчество е в размер на 5 хиляди лева. На 13 януари 1915 година е била премиерата на първия български игрален филм “Българан е галант” на Васил Гендов, затова и в края 2005 година 13 януари беше обявен за професионален празник на кинаджиите – Ден на българското кино.