Връчиха наградите Юрист на годината
Връчиха наградите Юрист на годината / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Раздават наградите "Юрист на годината"
25737
Раздават наградите "Юрист на годината"
  • Раздават наградите "Юрист на годината"

Конституционният съдия проф. Емилия Друмева, председателят на нотариалната камара Димитър Танев, адвокат Михаил Екемджиев и съдията от Софийския градски съд и председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова са юристите на 2009 г. според класацията на списание „Правен свят". Наградите бяха връчени на тържествена церемония тази вечер.

Римляните казвали - „където има общество, там има право". С тези думи Кирил Вълчев, водещ на предаването „Седмицата" по Дарик, откри церемонията за наградите „Юрист на годината" на списание „Правен свят".

Съдебните репортери избраха за юрист на 2009 г. Мирослава Тодорова, като съдия в Софийски градски съд и преподавател, и като председател на Съюза на съдиите в България. Наградата беше връчена от двукратния носител „Съдия на годината" Константин Пенчев - председател на Върховния административен съд.

„Човек, който отговаря в най-голяма степен на римското понятие юрист - „учен човек" - с тези думи беше обявена наградата"Юрист на 2009 г." на проф. Емилия Друмева - за принос в юридическата литература и за сборника й „Конституционно право". Наградата й връчи адвокат Даниела Доковска - председател на Висшия адвокатски съвет и също бивш носител на наградата. Емилия Друмева цитира думите на Гьоте при награждаването си: „О, миг, поспри, ти тъй прекрасен си...". „Правото е станало наше верую, наша съдба и достойна професия", заяви тя и допълни, че „правото е изкуството на доброто".

Адвокат Михаил Екемджиев е носител на другата награда на списание „Правен свят" - „Юрист на годината". Наградата връчи миналогодишния носител Александър Кашъмов, който посочи, че Екемджиев има над 600 дела в Страсбург и има най-голяма роля в защита правата на човека в България.

Третата равностойна награда се дава на Димитър Тенев - председател на Нотариалната камара, за принос в законодателството. Наградата му връчи миналогодишният носител Божидар Джамбазов, прокурор в Софийска градска прокуратура.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова поздрави както четиримата юристи на 2009 г., така и всички юристи в страната. Тя им пожела да постигнат добър имидж на професията и да направят живота и обществените отношения в България такива, каквито трябва да бъдат и хората заслужават.

Връчиха наградите "Юрист на годината"
netinfo

За трета година списание "Правен свят", което е в медийната група на Дарик, раздаде наградите "Юрист на годината". Церемонията по връчването на наградите се състоя в "Гранд хотел София". Досега по два пъти наградата "Юрист на годината" са печелили Румен Ненков, тогава зам.-председател на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, главният прокурор Борис Велчев и председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

През миналата година съдебните репортери посочиха за "Адвокат на годината" Александър Кашъмов, за "Съдия на годината" Алексей Трифонов от Софийски градски съд, за "Прокурор на годината" Божидар Джамбазов, заместник градски прокурор на София, а за "Следовател на годината" - шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов.