Връчиха наградите „Шофар
Връчиха наградите „Шофар / снимка: БГНЕС, архив
Връчиха наградите „Шофар"
64927
Връчиха наградите „Шофар"
  • Връчиха наградите „Шофар"

По повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста тази вечер се проведе церемония за връчване на наградите „Шофар". С наградата на еврейската общност в България бяха удостоени наследниците на Димитър Пешев и Вълка Горанова, участвали в акции за спасяването на евреите в България.

За десети път бяха връчени наградите „Шофар". Ежегодно се присъждат отличия на личности, допринесли за спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките концлагери. Тази година най-престижната награда на еврейската общност бе връчена на наследниците на Димитър Пешев и Вълка Горанова. Председателят на еврейската организация в България „ Шалом" Максим Бенвенисти припомни откъде идва наименованието на отличието: „Наградата я нарекохме така, защото това е най-старият звуков инструмент, който все още използва. Шофарът събужда спящите и ободрява дремещите, за да изследват внимателно делата си да ги оценят".

Янчо Таков е син на Вълка Горанова, която е един от организаторите на протестни акции срещу депортирането на българските евреи. Той заяви, че днес страната се нуждае от повече будни хора.

„След 70 години този неин „Шофар" отново е при нея. Мисля, че днес на България отново е нужен „Шофар", който да буди заспалите съвести и да събира разединените българи и да прибира напусналите нейни деца".

Племенницата на спасителя на българските евреи Димитър Пешев-Калуда Киранджиева също получи отличие „ Шофар".

С награда „ Шофар" бяха отличени и двама младежи от Велико Търново по повод изнасянето на открит урок, посветен на годишнина от спасяването на българските евреи.