Време за кино в Темата на NOVA

/ NOVA
В Деня на българското кино фокусът на „Темата на NOVA“ е върху успехите и финансирането. 104 години след прожекцията на първия игрален филм у нас „Българан е галант“, далече или близо са златните статуетки от световните фестивали? Стъпките на българското кино на червения килим проследяват репортерът на NOVA Ивомира Пехливанова и операторите Георги Георгиев и Росен Илиев.

Герои в „Темата на NOVA“ са едни от най-награждаваните автори в последните години – режисьорите Стефан Командарев, Милко Лазаров и Илиян Джевелеков, продуцентът Мартичка Божилова и актьорите Велислав Попов, Ирмена Чичикова и Борислава Стратиева.

В края на 2017-та новият изпълнителен директор на Националния филмов център разбира, че всички родни продукции, спечелили субсидии, няма как да ги получат. Преодолян ли е проблемът с финансирането, отговаря Жана Караиванова.

NOVA продължава да развива стратегията си за подкрепа на българските филми на всички платформи. Само през последните две години е копродуцент на седем мащабни български кино продукции – „Вездесъщият“, „Дъвка за балончета“, „Привличане“, „Smart Коледа“, „Маймуна“, „Бензин“ и „Воевода“ .

Гледайте „Време за кино“ в „Темата на NOVA“ на 13 януари след централната емисия Новини по NOVA.