Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни?
Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни? / Thinkstock/Getty Images
Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни?
83900
Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни?
Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни?
  • Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни?
  • Вредят ли компютърът и смартфонът на очите ни?

Съвременните монитори и телевизори, лаптопите, таблетите и мобилните телефони не увреждат по никакъв начин очите и не могат да предизвикат появата на очно заболяване. Това дали едно дете играе по 10 часа дневно на компютър или не, няма значение за неговите очи.

Носенето на грешни очила също не е опасно, то може да предизвика известно главоболие, но не и да нанесе вреда на човешкото зрение. Проблемът при изписването на грешни очила е по-скоро финансов за пациентите. Мнението е на един от най-добрите специалисти по очни болести в България, който завежда Клиниката по офталмология в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" доц. Борислав Кючуков.

Наистина ли морковите подобряват зрението

В предаването „Най-добрите лекари" на Дарик медикът изтъкна, че единственото относително вредно въздействие на съвременните екрани върху човешкото око е свързано с по-рядкото мигане. Този проблем обаче може да се реши с изкуствени сълзи или пък с по-добра хигиена на работа с компютър.

Чест въпрос на родителите е дали компютърът, лаптопът, ноутбукът, таблетът или телефонът влошават зрението на детето. "Те не увреждат очите. Значи всички монитори, които са плоски, а не кинескопни като старите телевизори, нямат никакво вредно въздействие върху очите. Това е много добре за хората, които прекарват по четири или пет часа дневно пред компютрите. Така че дали детето работи или играе 10 часа пред един плосък монитор или пък лаптоп, това няма значение за неговите очи. Единственото относително вредно въздействие при продължителното взиране в екрана е по-рядкото мигане. А при по-рядко мигане окото по-рядко се овлажнява и оттам - по-лесно изсъхва. Може да има зачервяване, може да има боцкане, но тези оплаквания на синдрома на компютърно зрение се преодоляват с няколко прости неща", каза доц. Кючуков.

Виждаме цветовете по различен начин през лятото и през зимата

По думите му добра хигиена на работа на компютър, тоест да няма климатик, който да обдухва въздуха силно, така че допълнително да изсушава очите. Сами да си казваме малко по-често да мигаме. Да сложим монитора така, че да го гледаме от горе надолу, а не от долу нагоре, така че да сме се ококорили и очите ни по-бързо да изсъхват, даде съвети доцентът.

Има и огромно разнообразие от изкуствени сълзи, които също могат да се използват, така че синдромът на „сухото око" при използване на компютър е преодолим. Тоест, работата с компютър носи затруднения, които обаче са напълно преодолими.