Военни почести за загиналите в пожара в Пирин
Военни почести за загиналите в пожара в Пирин / снимка: DarikNews.bg, Дарик Благоевград

Навършиха се 9 години от големия пожар в местността "Бетоловото" край Разлог, при който загинаха офицерите от авиобаза "Крумово" полковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, мл. лейтенант Бойко Василев и бившият началник на Противопожарната служба в Благоевград полковник Кирил Чамишки.

Пред мемориала в местността "Църнако" с военен ритуал бе почетен подвигът на офицерите, изгорели живи в разбилия се над огненото поле вертолет.

На церемонията бяха роднини и приятели на загиналите, военни от авиобаза "Крумово", офицери от военно-въздушните сили на Република България, ГД "Пожарна безопасност" и Областната полицейска дирекция в Благоевград.

В памет на загубилите живота си при потушаването на най-големия пожар в региона сведоха глави областният управител в Благоевград Костадин Хаджигаев, заместникът му Бисер Михайлов и кметът на Разлог Красимир Герчев.

Поднесени бяха венци от името на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и министъра на отбраната Аню Ангелов.

"Ние всички помним смелия професионалист - наш колега и бивш началник Кирил Чамишки. Тогава той и военните летци, наистина влязоха в огъня с хеликоптера, коментира в интервю за Дарик настоящият началник на благоевградските огнеборци Георги Пармаков.

На 24 юли 2003 година за потушаване на масивния горски пожар в местността "Бетоловото" в Пирин планина, е потърсена помощ и от Българската армия, която изпраща хеликоптер от авиобазата в Крумово. Около 9.40 часа, при поредното захождане към огнището на пожара внезапно хеликоптерът пада и на място загиват полк. Милко Пейковски, майор Николай Радулов, мл. л-т Бойко Василев и полк. Кирил Чамишки, включил се по собствено желание в помощ на военните летци.