ВМА отпразнува 122 години от създаването си
ВМА отпразнува 122 години от създаването си / БГНЕС
Военномедицинска академия отпразнува 122 години от създаването си
68656
Военномедицинска академия отпразнува 122 години от създаването си
  • Военномедицинска академия отпразнува 122 години от създаването си

С композиционно пано „Дърво на живота", посветено на донорите на органи за чернодробни трансплантации и откриване на ремонтираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система Военномедицинска академия отпразнува 122 години от създаването си. От 2007 година досега в болницата са направени 33 чернодробни трансплантации, като до няколко години специалистите очакват да продължат с бъбречни и чревни трансплантации.

Честванията по случай 122 годишнина от създаването на Военномедицинска академия започнаха с концерт на танцовия ансамбъл от Босилеград. В последния си работен ден като шеф на лечебното заведение генерал Стоян Тонев откри паното „Дървото на живота", посветено на чернодробните трансплантации, направени във ВМА и ремонтираното отделение за функционална диагностика на сърдечно-съдовата система.

Когато една структура работи инстинктивно, винаги има и много хубави неща, и малко проблеми. Както казва Вили Брант - откакто икономистите започнаха да правят Фолксваген, той се развали. Откакто икономистите се намесиха в медицината, тя стана по-зле". Такава равносметка направи генерал Тонев след 12 години на ръководния пост.

Евентуалният нов шеф на ВМА професор Крум Кацаров е категоричен, че лечебното заведение трябва да задържи лидерските си позиции при здравеопазването:

Основните приоритети са болницата да бъде на високо професионално ниво като медицинско заведение, все пак сме Военномедицинска академия".

Един от приоритетите на болницата са трансплантациите, допълни още професор Кацаров.

Джони Велинов е вторият трансплантиран реципиент във Военномедициска академия. Днес той вижда името на спасителя си върху композиционното пано и заявява, че също би станал донор:

През 2007 година има цироза. Беше нужна трансплантация, просто донорите тогава бяха рядкост. Много трудно се намираше донор. Сега виждам, че нещата вървят малко по-добре. Благодарение на това, че говорим. Аз също не бях сигурен, че някога, ако се наложи, ще даря, но сега, знам, че ще го направя".

С тържествено събиране и празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили ще продължи честването на годишнина от създаването на ВМА.