ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството
ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството / снимка: БГНЕС

„Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с три имена на хора, изгубили живота си от началото на 2015 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия. Поредните листа бяха закачени от Бисер Караиванов, футболната легенда Джони Велинов и генерал Димитър Георгиев, трансплантирани във ВМА.

„За мен е изключителна чест да бъда част от този отбор, от всички вас. Използвам случая, за да поздравя всички ви. Ние изключително адмирираме, съдействаме, голям труд хвърляме, добри резултати отчитаме в сферата на трансплантациите”. С тези думи началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров се обърна към екипите, които участват в трансплантациите, информираха от здравното заведение.

Проф. Петров благодари на д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантациите, изтъквайки постигнатите добри резултати. „Резултатът от тази дейност е не само нарастване на броя на трансплантациите, но и нарастване на качеството.

Д-р Мариана Симеонова от своя страна подчерта, че трансплантацията и донорството е не само медицина, а е висш пилотаж медицина и обединява много специалности в медицината. Тя благодари на анестезиолозите за успешната съвместна работа, благодари и на летците за безрезервната помощ в животоспасяващите ситуации.

Д-р Симеонова връчи на ген.-майор Румен Радев и на 16 Транспортна авиационна група „Враждебна” почетни плакети от Изпълнителната агенция по трансплантации в знак на признателност за доброто сътрудничество.

Източник: БГНЕС