Вижте най-големия сладководен аквариум в България (СНИМКИ)
Вижте най-големия сладководен аквариум в България (СНИМКИ) / DarikNews.bg

Най-големият сладководен аквариум в България е изцяло завършен. Той се намира в Екомузея в Русе и в него живеят 12 вида риби. Аквариумът беше отворен за посетители, но доскоро не беше напълно завършени и заселен с обитатели.

В него се показва не само как изглежда тяхното местообитание в природата, но и човешката намеса в тяхната среда - представена е потънала рибарска лодка в два от резервоарите.

Вижте найголемия сладководен аквариум в България (СНИМКИ)
netinfo

Най-интересните екземпляри - руска есетра и чига, които са взети от развъдници, са настанени в резервоар, показващ потънала римска сграда и артефакти от римско време - вижда се римска крепостна стена, амфори и мраморна глава от статуя.

Други интересни видове, населяващи аквариума, са 10 бели риби, настанени в резервоар, който напомня дъното на река Дунав с множество преплетени коренища. Аквариумът разполага също със сом, скобар, див шаран, червеноперка, бабушка, платика и каракуда.

Вижте найголемия сладководен аквариум в България (СНИМКИ)
netinfo

Скоро се очаква да бъде доставен и костур. Общият обем на аквариума е 65 тона вода. Разделен е на 6 отделни резервоара, всеки с вместимост от 5 до 8 тона вода.

В Екомузея е създаден и терариум, който пресъздава блатна екосистема с водна площ и естествени растения, характерни за влажните зони.

Вижте найголемия сладководен аквариум в България (СНИМКИ)
netinfo

В него живеят червенобузи костенурки, които са предоставени за отглеждане от хора, които не искат или нямат възможност да се грижат вече за тях като домашни любимци. Тъй като червенобузите костенурки не са типични за нашите географски ширини, за тях и за природата е по-добре да не бъдат пускани на свобода. Всеки, който има червнобуза костенурка и няма възможност да я отглежда повече, може да я остави в музея. А друг, който желае, може да я осинови.