Вим Вендерс гост на София Филм фест
Вим Вендерс гост на София Филм фест / netinfo

Германският режисьор Вим Вендерс ще пристигне у нас за 11-тото издание на София Филм фест, съобщиха организаторите му. Подробности за точната дата на пристигането засега няма. Знае се, че по време на феста ще бъдат прожектирани почти 20 филма на германеца. Издателство “Колибри” пък ще пусне на пазара книгата на Вендерс “А Sense of Place”. Подготвя се и изложба с негови фотографии.

Докато е у нас Вим Вендерс ще получи специалната награда на Столична община за цялостен принос в световното киноизкуство.

Вим Вендерс е творец с огромна филмография, сценарист, продуцент, изявява се и като актьор. Той е сред основателите на Европейската филмова академия, на която понастоящем е президент. За гърба си германецът има и няколко издадени книги. Отдаден е и на музиката – бил е режисьор на два клипа на U2.

Вендерс, създал собствен кинематографичен стил, твърди че най-хубавото в това да правиш филми е усещането да ползваш универсален език, разбираем от всички хора. Самият той се определя като работохолик, който пътешества и непрекъснато търси и открива нови места, герои и сюжети, които намират точното си място на екрана.

Досега гости на София Филм Фест са били личности от света на киното като Алън Паркър, Андрей Кончаловски, Емир Кустурица, Питър Грийнауей.