Илияна Йотова и Ема Хопкинс
Илияна Йотова и Ема Хопкинс / пресцентър, Президенството
Вицепрезидентът и посланикът на Великобритания представиха новото издание на инициативата „Посланик за един ден“
 
Тазгодишната тема е образът на България на световната сцена
 
Новото издание на инициативата „Посланик за един ден“ представиха пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс.
 

пресцентър, Президенството


 
„Целта ни е да покажем, че младите момичета в България, независимо дали са в големия град или малкото село, имат амбиции, могат да отстояват позициите си, да възприемат критично света, да следват каузи, да бъдат лидери“, посочи Илияна Йотова.
 

Инициативата се провежда за трета поредна година под патронажа на вицепрезидента и се стреми да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по широк спектър от значими за обществото въпроси.
 

пресцентър, Президенството


 
Посланик Ема Хопкинс представи подробности за тазгодишната инициатива. Темата е образът на България на световната сцена. Кандидатите – момичета на възраст 14-18 години, трябва да напишат есе на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или да изпратят кратко видео. Крайният срок е 12 януари, а британското посолство е създало специален сайт за инициативата – www.ambassadorforaday.com.
 
Победителките в конкурса ще имат възможността да почерпят вдъхновение от дами посланици, като се запознаят отблизо с тяхната дейност. До този момент участие са потвърдили 17 дами посланици в България. Победителките ще участват и в двудневна програма във Виена, където ще се запознаят със света на многостранната дипломация. Както миналата година, вицепрезидентът ще работи с победителка в конкурса и ще посрещне всички спечелили в президентството. Инициативата ще завърши по традиция в навечерието на Международния ден на жената с голямо събитие.
 
„Неслучайно избрахме днешния ден, за да обявим инициативата. Днес е Международният ден за правата на човека, в който отбелязваме 71 години от Всеобщата декларация за правата на човека, която е един от най-важните документи на ООН. За съжаление, в XXI век голяма част от тези права са само на хартия и сме далеч от стандартите, които искаме да постигнем като общество. Нещо повече – в определени насоки наблюдаваме сериозно отстъпление“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че целта на инициативата е и да възпитава млади хора, които ценят основните човешки права.

Радев обсъди с британския посланик Ема Хопкинс сигурността и отбраната (СНИМКА)
 
Вицепрезидентът Йотова сподели впечатленията си от миналогодишния „Посланик за един ден“ и работата си с Моника Митова от Благоевград. Моника не можа да присъства на днешното представяне, тъй като е в Абу Даби на кандидатстудентски изпит и иска да изучава международни отношения. Моника е активен млад човек, непрестанно търсещ непознатото. Участва в различни инициативи, след спечелени конкурси е била в много точки на света. Това лято беше в Индия по програма за младежи.
 
Вицепрезидентът планира заедно със своята победителка в тазгодишния конкурс да посети различни краища на България, където тя ще има възможността непосредствено да контактува с хората и да се запознае с начина им на живот. „За да бъдеш успешен дипломат, да бъдеш посланик на родното по света, преди всичко трябва да познаваш родината си и сънародниците си“, посочи Илияна Йотова.
 
„Имам и лична награда за момичето, с което ще работя. Тя ще бъде част от моята делегация при едно от пътуванията ми в чужбина за среща с наши сънародници. Тя ще бъде нашият говорител и ще разказва за България. Искам да създам самочувствие в нея, че има всички качества да бъде лидер, от когото утре ще зависят решенията в национален план, а защо не и в световен“, подчерта вицепрезидентът.
 
На представянето на „Посланик за един ден“ присъстваха две от миналогодишните участнички. Евелина Димитрова от Галиче и Елена Станева от Пловдив споделиха своите преживявания по време на участието си и развитието си след инициативата.
пресцентър, Президенството