Вежди Рашидов получи орден Св. св. Кирил и Методий
Вежди Рашидов получи орден Св. св. Кирил и Методий / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Георги Първанов награди скулптора Вежди Рашидов с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството.

Вежди Рашидов е не просто ярък, забележителен творец, но и човек със силна гражданска съвест, с твърда, ясна обществена позиция, отстоявана безкомпромисно, независимо от превратностите на времето и от това кой е бил в управлението, каза президентът Първанов. Той допълни, че Вежди Рашидов е един от символите на българската непримиримост към лъжата и фалша.

Държавният глава изтъкна, че Вежди Рашидов е създал творчество, което по думите му се отличава с ярка индивидуална пластичност, с изключително силен емоционален заряд - творчество, което провокира, впечатлява и очарова. Георги Първанов отбеляза също голямото признание, което Рашидов има от международната и българската културна общественост.

Вежди Рашидов каза, че "гони" този орден 45 години - тогава в Кърджали майка му получава орден "Кирил и Методий" . Мина ми живота като човек, който цял живот е правил изкуство - лошо или добре, аз съм носил само положителни дивиденти на държавата си като творец, нищо зло не съм сторил, каза Рашидов. Винаги съм се гордял, че имам български паспорт, винаги тайно в душата си съм смятал, че когато човек е талантлив, той няма повод да се срамува, допълни Рашидов.