Вежди Рашидов до Стефан Цанев: Естествено е човек да има позиция

Вежди Рашидов до Стефан Цанев: Естествено е човек да има позиция
Вежди Рашидов до Стефан Цанев: Естествено е човек да има позиция / БГНЕС, архив

"Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо", пише министърът на културата в оставка Вежди Рашидов до Стефан Цанев по повод на обявения от поета отказ да получи наградата на Министерството на културата "Златен век".

"В случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен. Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша", посочва Рашидов.

Той припомня, че в близкото минало с голямо удоволствие е подписал друга награда - лично негов избор е бил Стефан Цанев да бъде награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства.

"Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш", пише Вежди Рашидов.

Той се възползва от възможността да обясни как е бил награден със "Златен век" Димитър Иванов. За него са пристигнали предложения от музеи и университети. Предложенията постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава.

"Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират", посочва министър Рашидов.

"От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим", пише още Вежди Рашидов.

Той честити 80-годишнината на Стефан Цанев и му пожелава дълъг и пълен с творчество живот, много творчески успехи и не на последно място - здраве, чиято цена Рашидов по собствените му думи вече добре знае.