Велико Търново със спиращо дъха шоу за Независимостта на България
Велико Търново със спиращо дъха шоу за Независимостта на България / Община Велико Търново

Триизмерното мапинг-шоу с лазерни ефекти „Величието на Асеневци" ще бъде представено във Велико Търново в навечерието на отбелязването на Независимостта на България.

Спектакълът е част от събитията, посветени на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и създаването на Второто българско царство.

Арена на 3D шоуто ще бъдат фасадата на Държавната художествена галерия „Борис Денев", паметникът на Асеневци и пространството около него. То може да бъде наблюдавано безплатно от старата част на града.

Спектакълът „Величието на Асеневци" бе създаден през тази година на базата на триизмерното мапинг-шоу, което бе сътворено през 2012 г. и доразвито през следващите две години.

Новата и атрактивна аудио-визуална програма с 3D ефекти бе прожектирана за пръв път през настоящата пролет - дебютното излъчване бе на 22 март, когато Велико Търново традиционно отбелязва своя празник. Зрителският интерес бе огромен - над 50 000 жители и гости на старопрестолния град наблюдаваха атракцията.

Шоуто „Величието на Асеневци" ще бъде представено отново на 21 септември, като излъчванията са в 21,00 ч. и в 21,40 ч. Спектакълът е претърпял развитие и е обогатен с нови сцени и елементи.

Концепцията на програмата, триизмерните ефекти, лазерната палитра и въздействащата музика напомнят както за Независимостта, обявена на 22 септември 1908 г., така и за славната епоха на Асеневци.