Валежи през следващите дни прогнозират синоптиците
Валежи през следващите дни прогнозират синоптиците / netinfo

През последните 50 дни валежите в страната бяха изключително малко, като никъде не бяха достигнати дори 50 на сто от нормите за периода - в Северна България средните количества са около 5-15 л/кв. м. и са едва около 10 процента от нормите, а в югоизточните и крайните североизточни райони - около 20 процента. Това се посочва в информация от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

След този продължителен сух период предстои промяна в синоптичната обстановка и през следващите 6-7 дни, още от 17 май ще се създадат условия за валежи, отначало в Западна България, а впоследствие и в останалата част на страната. Ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и в много райони ще вали, като на места в Западна България и в Рило-родопската област ще има и значителни количества - над 30-40 л/кв.м. По-малко ще бъдат валежите в Източна България, съобщават от НИМХ.

Същевременно през тези 50 дни температурите бяха близки до нормалните, но през последните 3-4 дни - доста по-високи, се посочва в информацията. На места средноденонощните достигаха до около 23 градуса, което е с няколко градуса повече от нормата. С очакваните валежи и температурите ще се понижат и ще се доближат до нормалните за сезона, прогнозират синоптиците.