Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП
Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП
67262
Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП
  • Валери Петров получи Гражданската награда на ЕП

Известният български преводач, поет, сценарист и драматург Валери Петров беше удостоен с приза Гражданска награда на Европейския парламент. Евродепутатът Евгени Кирилов връчи наградата на акад. Валери Петров, която беше приета от неговата внучка - Ана Хаджимишева.

Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008 година на личности и организации, допринесли за по-доброто разбиране и интеграцията между жителите на държавите от Европейския съюз и за улесняване на трансграничното сътрудничество в Съюза. Тази година почетния медал на Наградата ще получат 43-ма лауреати от 21 страни-членки на ЕС.

„Бих искала да споделя с вас думите на моя дядо - „Драги приятели, разбира се, първо изразявам благодарността си към тези, които са ме сметнали за това високо звание, както и към тези, които са одобрили това предложение. Простете ми за това, че не мога да изкажа тези думи лично, възпрепятстван от болестите на старостта. Новината за номинирането ми ме зарадва естествено, макар да смятам, че има не малко български граждани, които с право биха носили званието Гражданин на Европа. Колкото до мен, аз смятам наистина, че се чувствам европейски гражданин, навярно нещо съм направил в тази посока", заяви от името на дядо си Ана Хаджимишева, която прие неговата награда.

Известният български поет, преводач и сценарист академик Валери Петров е номиниран за приза за Гражданска награда на Европейския парламент от евродепутата Ивайло Калфин.

„Имаше такава награда. Помолих във Facebook публиката да предложи кандидати. Получиха се 12 предложения. Когато предложих акад. Валери Петров, се случи нещо, което не ми се беше случвало досега - 113 600 души прочетоха това съобщение във Facebook, 12 100 души го коментираха и нямаше нито един лош коментар", обясни Калфин.

Освен академик Валери Петров престижният приз получи и д-р Милен Врабевски, музикант и общественик.