Валенса: Грехът архиепископа на Варшава може да бъде простен
Валенса: Грехът архиепископа на Варшава може да бъде простен / netinfo
Нобеловият лауреат за мир Лех Валенса смята, че архиепископът на Варшава, който трябваше да се оттегли, след като бе уличен в сътрудничество в миналото с комунистическата полиция, е допуснал "простим грях" с "несъответстващи последици".

Бившият водач на полския профсъюз "Солидарност" обвинява за тази афера комунистите, които по думите му "продължават да са опасни" и бившите агенти на службите за сигурност, които са "специалисти в дестабилизацията".

„Комунистите в Полша са силни, организирани (...) Правителството заплашва да ги лиши от пенсията им на бивши агенти на тайната полиция и да им забрани достъпа до държавни постове. И те реагират. Ако ги засегнеш прекалено, те може да станат опасни.” – това казва Валенса в интервю, поместено в "Кориере дела Сера".

Монсеньор Станислав Велгус е допуснал простим грях, нещо дребно, което сложи петно на иначе безукорното му минало, коментира Валенса, според когото последиците са диспропорционални в сравнение със заслугите на дългия му живот на пастир. Както е известно, специална комисия на полския епископат установи, че духовникът е бил вербуван от тайната полиция през 1967 г. и сътрудничеството му с нея е продължило повече от 20 години. /БГНЕС/