Ваксините срещу заушка няма да пристигнат навреме в България
Ваксините срещу заушка няма да пристигнат навреме в България / netinfo

Ваксините срещу заушка няма да пристигнат навреме в България. Това съобщи в Пловдив доктор Ангел Кунчев - началник на отдел "Противоепидемичен" в Министерството на здравеопазването. Той добави, че фирмата производител "Глаксо Смит Клайн" е забавила с един месец доставките, за което ще плати неустойка. Така вместо през юни ваксините ще бъдат доставени през месец юли. С тях ще бъдат имунизирани родените в периода 1982-1990 година.

Доктор Ангел Кунчев участва в провеждащия се днес и утре в Пловдив национален симпозиум за превенция на хепатит "А". Според лекарите това е водещото инфекциозно заболяване в страната. То засяга най-често хората на възраст от 25 до 35 години, а периодът на лечение се увеличава като при отделни случаи достига до 2 месеца. Заключенията на лекарите се базират на регистрирания епидемичен взрив, обхванал пловдивския квартал "Столипиново" през миналата година, епидемиите в Своге, Добрич и Варна.

Изследвани са случаи в детски колективи, Българската армия и местата за лишаване от свобода. Специалистите са на мнение, че личната хигиена остава водеща при предпазването от заразяване с хепатит "А".

Други новини от Пловдив