Ваксинират животните в село Караманите против бяс
Ваксинират животните в село Караманите против бяс / netinfo

В с.Караманите ваксинират наред заради бясната котка, която ухапа стопанката

Най-късно до два дни във вълчидолското село Караманите ще започне ваксинация на животните против бяс. Това съобщи за Дарик шефът на Регионалната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Киров.

Чака се пристигането на поръчаната ваксина. На ваксинация ще бъдат подложени всички домашни и селскостопански животни в селото, уточни д-р Киров.

В петък домашна котка ухапа стопанката си. Анализът на животното установи наличие на бяс. Състоянието на ухапаната жена се наблюдава.

Котката е била гледана в двора на къщата и най-вероятно се е заразила от контакт с диви животни, сочат първоначалните наблюдения на ветеринарите.

Преди да ухапе жената, бясното животно е ухапало други две котки, които също са умъртвени. Главата на болното животно е била изпратена за анализ в лабораторията на НВМС в София за изследване на мозъка.

Това е втори случай на ухапване от бясна котка в региона в последните две години. Според шефа на варненските ветеринарни инспектори става въпрос за биотоп на бяс, като няма пряка опасност за хората.

Други новини от Варна