В Туркменистан президентът получи уникален орден
В Туркменистан президентът получи уникален орден / снимка: БГНЕС

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който е известен със своята страст към ездата, бе удостоен вчера от парламента с почетното звание "Стопанин на туркменските коне", предаде Франс прес, като се позова на вицепремиер Майса Язмухамедова.

Отличието се присъжда за първи път в историята на бившата съветска република в Централна Азия. Бердимухамедов бе отличен на конен фестивал в столицата Ашхабад.

Така парламентът отдаде дължимото на този "тънък познавач на божествените туркменски коне, който създаде условия за запазването и продължаването на славните традиции на националното коневъдство, развитието на ездата и популяризирането на уникалните коне от туркменската порода Ахал Теке (по света)", обясни Язмухамедова.

"Нашата страна върви напред със скоростта на състезателен кон Ахал Таке и аз призовавам всички вас да вървите само напред", казал самият Бердимухамедов под овациите на публиката и благодарил на депутатите за честта, която му оказали.

Президентът на Туркменистан постави през 2011 г. началото на конкурс за красота на коне Ахал Теке. По-рано същата година той написа втората си книга във възхвала на тази порода. Не само държавен глава, но и премиер и генерал от армията, Бердимухамедов създаде постепенно, след като дойде на власт през 2007 г., култ към собствената си личност. Той все повече прилича на онзи, въведен от неговия предшественик Сапармурат Ниязов, макар че новият президент е по-малко ексцентричен.

Източник: БТА