В тиган за Гинес готвят кебап за 2000 души
В тиган за Гинес готвят кебап за 2000 души / netinfo

Капански кебап за 2000 човека ще бъде приготвен и раздаден в началото на първия национален фолклорен събор „Лудогорие" край Разград. Това съобщи Валентин Димов - лидерът на сдружение „Лудогорие", което е организатор на събитието.

То ще продължи два дни - в събота и неделя. Докато на открита сцена в местността „Пчелина" пеят, танцуват и свирят общо 36 любителски фолклорни формации от цялата страна, четирима готвачи ще готвят ястия на Юнашки тиган. Готварският съд е претендент за Рекордите на Гинес и вече е преминал втори кръг на одобрение, негов собственик е Ангел Ангелов от Копривщица.

В събота в тигана, който тежи 78 кг., диаметърът му е 150 см, а дървената му дръжка е 2 метра, ще бъде приготвен капански кебап за 2000 човека. На следващия ден ще се приготвят пилешки филенца с гъби и моркови. Продуктите за двете ястия са общо: 120 кг. свинско месо, 200 кг. лук, 100 кг. гъби, 50 кг. магданоз, 100 кг. пилешко месо, 15 литра олио, 20 л. вино, 100 връзки пресен лук, 60 връзки пресен чесън. В два казана ще се вари и 70 кг. боб по хайдушки, а две баби от село Гецово ще точат гьозлеми. Яденето ще бъде раздадено на гостите на събора.

Входът за събор "Лудогорие" е свободен, началният час е 11,00 и в двата почивни дни - събота и неделя. Освен музикалните и кулинарните изпълнения ще има и демонстрации на мазни борби, конна езда, стрелба с лък, олелии, нестинари и игри. Децата ще имат възможност сами да изработват съдове за храна от глина, извадена по изгрев слънце на Еньовден.