В Русе започват Мартенски музикални дни
В Русе започват Мартенски музикални дни / Thinkstock/Getty Images

В Русе започва 55-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни" започва. Юбилей чества и дългогодишният съорганизатор и активен участник във фестивала - Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов", което също отбелязва своята 55-годишнина.

Двойният празник в първия ден от фестивалната програма ще споделят едни от най-ярките представители на Русенското училище по изкуствата, чиято слава и престиж надхвърля пределите на България - световноизвестният цигулар Светлин Русев, и един от най-известните български диригенти маестро Емил Табаков.

Специално за откриването е сформиран уникален Фестивален оркестър, в който влизат бивши възпитаници на гимназията, разпръснати по целия свят. Програмата на фестивала предлага изключително силна селекция от концерти и спектакли, участие на елитни артисти и състави от 12 страни на Европа и света, фестивални дебюти, премиери, алтернативни проекти, интерактивни образователни инициативи, майсторски класове и изложби.

Русенската опера отново е основен участник в програмата, тя ще представи и едно от големите събития на Мартенски музикални дни - премиерата на операта „Катерина Измайлова" на Шостакович. Тя е реализирана в Русе преди 50 години, а в работния процес е участвал самият автор. Режисьор на спектакъла е внучката на Добри Немиров - Вера Немирова. Сред знаменитостите тази година са Жорди Савал-носител на Грами, който за първи път гостува в България, корейският струнен квартет „Новус", Матиас Гьорне - един от най-търсените баритони в света. Сред познатите имена са Юри Башмет и Московски солисти, „Кремерата Балтика", Ансамбъл музика нова.

Дебют на българска сцена ще направи Румънският национален симфоничен оркестър. Тази година организаторите ще изненадат публиката с нов проект-Мартенски музикални дни Джуниър, насочен към децата и младежите, обясни директорът на фестивала Ива Чавдарова. В рамките му ще бъдат представени четири концерта и постановки:"Майка ми гъската"-пет приказни детски пиеси от Морис Равел, Брас концерт на възглавници в музея, Piano battle-двама пиано шампиони ще се състезават на сцената, и Седемте биг бенд самураи-интерактивен концерт. Международният фестивал „Мартенски музикални дни" се организира от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.