В Пазарджик посрещнаха Валя Сиропуло като герой
В Пазарджик посрещнаха Валя Сиропуло като герой / netinfo

С включени сирени на линейки и химна на България колегите на Валентина Сиропуло от МБАЛ Пазарджик я посрещнаха в болницата, където е работила преди повече от девет години.

С плакат „Добре дошли, най-после свободни” и „Добре дошла, Валя” медици и много пазарджиклии изразиха радостта си от завръщането на съгражданката си, несправедливо осъдена на смърт в Либия.

„Щастлив съм, че отново сме се събрали тук, но за радост този път, не на мълчаливо бдение за освобождаване на българките, а за да посрещнем нашата Валя”, каза изпълнителният директор на болницата в Пазарджик Петко Митев. Той съобщи, че работното място на Сиропуло се пази и до днес и за нея винаги ще има работа в болницата. През сълзи Валя сподели, че най-после е напълно щастлива, защото е стъпила на родна земя.

“Когато тръгнахме от Либия, въобще не знаех какво става, бяхме в стрес. В момента имам нужда да преоткрия себе си, да имам пред себе си ясна представа какво искам и какво трябва да направя. Сега всичко ме изумява около мен. Всичко е много променено. Идвам от място, където времето беше спряло и тук трябва да се запозная с нещата”, каза Валя Сиропуло.

По-рано тя бе посрещната лично от кмета Иван Евстатиев и омбудсмана Иван Димитров. Те й поднесоха цветя пред сградата на общината и пуснаха два бели гълъба заедно – символ на свободата.

“Виждах такива гълъби от прозореца на килията”, сподели Валя. Като подарък тя получи златно украшение – Богородица и символът “Не сте сами”. Официалното удостояване със званието “Почетен гражданин на Пазарджик” на Валя Сиропуло ще се състои на 6 септември.

Други новини от Пловдив