В очакване на фестивала на сливата в Троян
В очакване на фестивала на сливата в Троян / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В очакване на фестивала на сливата в Троян
56185
В очакване на фестивала на сливата в Троян
  • В очакване на фестивала на сливата в Троян

Посетителите на тазгодишното издание на празника на сливата в Троян ще могат да вземат участие в програмата на фестивала. Професионалисти и аматъори ще се надпяват и надиграват, ще рисуват, а също така ще могат да изработят дърворезби и керамика с помощта на троянски майстори. Накрая на фестивала ще се проведе конкурс за най-вкусна ракия, като победителят ще получи титлата Троянски майстор.

Очаква се на фестивала да присъстват представители от общините Карлово, Кюстендил, Севлиево и Кнежа, които имат сходни тематични празници, както и участници от Сърбия, Унгария и Чехия , които ще демонстрират методите за правене на ракия в техните страни.

Празненствата ще започнат на 21 септември с провеждането на конкурс за песен и танц. По време на фестивала посетителите ще могат да усетят характерното за Троян чувство за хумор, както и местният колорит на града и природата около него, каза кметът на Троян Донка Михайлова.

"Ние си поставяме за цел да предлагаме на гостите на общината уникални изживявания, които носят белезите на автентичност и имат местен колорит, а какъв по-значим и по-популярен местен колорит от тази жълта течност, която троянецът произвежда от векове и от продуктите от слива, които цяла България обича", каза още Михайлова.

Една от основните атракции на фестивала ще бъде улицата на занаятите, където майстори-дърворезбари и иконописци ще показват на посетителите част от своя занаят. "Там ще видите много занаяти, които са характерни за нашия край. Всеки един посетител ще може да опита със собствените си ръце от това, което се прави от троянските майстори", каза още кметът.

Фестивалът ще продължи девет дни като се очаква да има и второ издание, което ще се проведе през пролетта на следващата година.