В Китай започна празничната Златна седмица
В Китай започна празничната Златна седмица / снимка: BGNES

В Китай започна една от трите "Златни седмици" - седем неработни дни, в които държавните учреждения, търговските структури, предприятията, които не са свързани с непрекъснат производствен цикъл, и търговията на борсите се затварят всяка година.

Празничната седмица започва на първи май, а до 7 май в страната ще работят само извънредните служби - пожарната, полицията, медицинските заведения, съобщава ИТАР-ТАСС.

Животът в китайската столица замря и Пекин изглежда необичайно пуст и безлюден. По пътищата не могат да се видят задръстванията, простиращи се километри, а броят на пешеходците рязко намаля.

"Златната седмица" е време за пътешествия. През този период много китайци заминават на почивка не само в други региони на страната, но и в чужбина - нарастващото благосъстояние позволява това на все по-голям брой жители на страната. Очаква се през тазгодишните майски празници около 150 милиона китайци да тръгнат на път.

Май е един от приятните месеци в китайската столица - времето е топло, не е ветровито и цъфтят многобройни дървета. Парковете в града и предградията са пълни с хора, които идват със семействата си, за да си направят пикник на чист въздух.