В Китай предприемат мерки срещу просяците
В Китай предприемат мерки срещу просяците / Снимка: Sofia Photo Agency

Властите в Китай предприемат операция срещу бандите от професионални просяци, появили се през последните години в големите градове на страната, съобщи заместник-министър на гражданската администрация, предаде Ройтерс.

По думите на Ли Лиго правителството ще окаже същевременно помощ на наброяващите над 700 хиляди бездомници и просяци според данни от миналата година. "Феноменът на просяците в нашата страна засега не може да бъде изкоренен, но даже и развитите страни имат този проблем", каза Ли на пресконференция.

Той разказа, че сред просяците има професионалисти и престъпници, които отвличат деца и отказват на предложения за помощ. Ли Лиго допълни, че се предвижда въвеждането на механизъм от помощи и законови мерки, които да повишат обществената сигурност в страната.

Бурното икономическо развитие на Китай през последните три десетилетия създаде значително социално разслоение между бедни и богати, както и голямо обедняване на населението селските райони, обитавани от около 800 милиона души, посочва АП.