В Казанлък откриват Дните на тракийските царе
В Казанлък откриват Дните на тракийските царе / netinfo

Археологът Мария Чичекова е носител на тазгодишната награда на името на траколога професор Александър Фол. Наградата бе учредена миналата година, по време на вторите празници на тракийската култура в Казанлък. Първият носител на наградата бе археологът Георги Китов. Мария Чичекова получава наградата за дългогодишната си работа по проучване на древния тракийски град Севтополис, извършена в периода 1948-54 година.

Наградата си археоложката ще получи по време на откриването на националната научна конференция на тема ”Проблеми на тракийската култура”.

Форумът е първата проява от откриващите се днес / 31-ви август/в Казанлък Трети празници в Долината на тракийските царе.

В рамките на дните на тракийските царе в залите на Музей -галерията в Казанлък се открива изложба с експонати от фонда на Националния археологически музей- непоказвани в Казанлък предмети от древния Севтополис, открити по време на неговото първо проучване през 1948-54 година.

Празничните прояви включват още редица изложби, пленер по живопис, боди арт шоу, спектакли на тракийска тематика. За първи път по време на празниците ще се проведе и нощ на татусите.