В ЕП прожектираха български документален филм за аутизма
В ЕП прожектираха български документален филм за аутизма / www.sxc.hu

В Европейския парламент днес бе прожектиран българският документален филм "Аз, ти, никой друг" за деца, засегнати от аутизъм, информира БТА.

Във филма се разказва за Иво - 16-годишно момче, страдащо от аутизъм, което се сприятелява с кон от конна база в София. Той и майка му присъстваха на прожекцията и Иво приветства зрителите на английски и на френски език.

Някои хора не успяват да намерят себе си. Те страдат от аутизъм и невъзможостта да изграждат нормални взаимоотношения ги лишава от познаването на едно от най-големите тайнства - приятелството. Целта на филма е да популяризира хиппотерапията /терапия с използване на коне/ като особено ефективен начин за лечение на деца с аутистични проблеми, заяви младата режисьорка на филма Милена Калева.

Сред присъстващите бяха служители в Европейския парламент, чиито деца страдат от аутизъм. Те не бяха чували, че хиппотерапията може да е така полезна за децата им и започнаха да разпитват къде тази терапия може да се практикува в Брюксел. Прожекцията се състоя със съдействието на българския европейски депутат Слави Бинев.