В деня на св. Иван Рилски празнуват миньорите и геолозите
В деня на св. Иван Рилски празнуват миньорите и геолозите / БГНЕС, архив

Днес е Успение на св. Иван Рилски и професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. От Българската минно-геоложка камара обявиха, че ще се проведе национално честване на Деня на миньора.

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, светец и отшелник, патрон и основател на Рилския манастир, патрон на българските будители.

Св. Иван Рилски е сред изтъкнатите личности на средновековната българска държава и най-почитаните български светци - покровител на българския народ.

Не случайно е избран и за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

В аудиофайла чуйте една от най-старите легенди на рудника, свързана с Иван Рилски, разказана от ПР-ът на Музея на минното дело в Перник Десислава Миланова

Професионалисти от бранша, миньори-ветерани, ръководители и членове на националните синдикати, народни представители, чуждестранни посланици и други ще се съберат заедно и тази година за националното честване на Деня на миньора.