В Батак с декларация срещу подмяната на историческата памет
В Батак с декларация срещу подмяната на историческата памет / снимка: Impact Press Group, архив

Жители на Батак излизат с нова декларация срещу подмяна на историческата памет за събитията от 1876 г. Инициативата за нея е на Културно-историческо дружество „Будител”.

В декларацията се изразяват опасения, че паметта за въстаналите батачани и тяхната саможертва се подменя чрез новонаписани текстове на православни жития и молитви.

Протестът е конкретно срещу „Житие и Акатист на светите Баташки мъченици”.

Подписалите декларация посочват няколко невярно изложени факти и протестират срещу сравняването на убитите батачани с кротки овце и агнета, и внушението, че сами отиват да извършат себежертвоприношение. Подменя се историческата истина - избиването и изколването на батачани е вследствие на избухването на Априлското въстание, което въобще не се споменава в това житие.

На 16 и 17 май предстои официално отбелязване на 200-годишнината от построяването на храма в Батак и ще бъде почетена паметта на светите баташки мъченици. Тогава от културно-историческото дружество „Будител” ще връчат подписаната декларация на присъстващите официални лица. В документа има искане за възстановяване начинът на ползване и статутът на историческата църква-костница „Св. Неделя”, утвърден от културното министерство и църквата да остане музей.

В документа за пореден път се подчертава, че: „Историческата църква-костница и музей „Св. Неделя”-град Батак е публична държавна собственост, одържавена със Закон още след Освобождението”.