Уролог: Пийте повече вода
Уролог: Пийте повече вода / Thinkstock/Getty Images
Уролог: Пийте повече вода
90657
Уролог: Пийте повече вода
Уролог: Пийте повече вода
  • Уролог: Пийте повече вода
  • Уролог: Пийте повече вода

Българската урология е поставена в ъгъла, на колене. Тази специалност е на критично ниско ниво, а родните уролози са в режим на оцеляване. Мнението изрази пред Дарик един от най-добрите уролози у нас д-р Михаил Абаджиев. Той ръководи Клиниката по урология в столичната болница „Св. Анна".

Нефролог: Не прекалявайте с водата

Според него безхаберието спрямо уролозите е брутално и единствената утеха е в това, че „по-лошо не може да стане". Като основна причина за появата на редица бъбречни заболявания медикът изтъкна факта, че българинът по принцип не пие достатъчно течности.

Вижте кои са най-полезните напитки

"Разполагаме може би с най-голямото разнообразие от минерални води вероятно в цяла Европа и изобщо не се възползваме от това. Пийте повече вода. Голяма част от всички оплаквания биха били сведени до един по-приемлив процент", каза д-р Абаджиев.

15 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

Родната урология не е достатъчно уважавана, стана ясно от думите на д-р Абаджиев. "Още от самото начало, когато се въведе системата на финансиране на здравеопазването чрез клинични пътеки, урологията бе поставена в ъгъла на колене. През 2016 година урологията продължава да бъде там - в ъгъла, на колене", споделя той.

Кои са най-вредните напитки? (ВИДЕО)

Още по-притеснителното е с каква лекота се закриват урологични отделения в провинцията, каза урологът, като посочи, че е водил разговори наскоро със свои колеги от страната на специализиран форум.

Бирата е полезна за бъбреците, но топла и с мярка

"Урологията в България е на критично ниско ниво по отношение на оцеляване. Уролозите в България са в режим на оцеляване, а още по-лошото е, че това е най-високотехнологичната медицинска специалност. Тя е изключително хубава, но за жалост поради нещата, за които говоря, няма желаещи да се занимават с урология. Това вече не знам по какъв начин да го квалифицирам", казва д-р Абаджиев.

Вредно е да пием по литър фреш на ден

Безхаберието е брутално, нещата не изглеждат по никакъв начин утешително, категоричен е той.