Великият аниматор Уолт Дисни е бил необикновен човек. Той разработил уникални и нетипични подходи, за да сбъдне делото на своя живот. Като истински гениален творец той е бил пълен с противоречия. Но наследството, което оставя, му отрежда достойно място в световната духовна съкровищница.

В работата си се ръководел от иновативни принципи, които на пръв поглед изглеждали нелогично, радикално. Нито един от проектите на Дисни никога не срещнал похвала сред професионалистите. Наред до живите герои да се добавят рисувани? Час и половина рисунки? Глупости! Кой има нужда от всичко това? Кой ще гледа картинки, когато половин час може да се наслаждава „на живо" на „звездите" от големия екран, казвали те.

Всички идеи на Дисни се оценявали като безумни, но той никога не им изменил.

Младият Дисни започва да гради кариера като илюстратор във вестник. Брат му Рой му намира работата, а там той се запознава с Уб Айуеркс, след това започва работа в рекламна агенция, където прави анимации с изрезки. По това време започва да експериментира с камерата, правейки това, което днес наричаме традиционна анимация и отваря собствен бизнес, като първият му работник е Фред Харман от рекламната агенция.

Уолт и Харман правят сделка с местен кино салон да пускат техните анимации, които наричали Смех-о-грами. Анимациите им веднага станали популярни и със спечелените пари Дисни придобива свое собствено студио, което кращава Смех-о-грама, тогава наема и брата на Харман - Хю и Айуеркс. Направили няколко седем минутни приказки, които комбинирали игрално кино с анимация. Нарекли ги Алис в страната на анимациите. За съжаление през 1923 година студиото затънало в дългове и на Дисни му се наложило да обяви банкрут.

Малко след това Уолт, заедно с братни си Рой събрали всичките си пари и се преместили в Холивуд заедно с Айуеркс и заедно оснавали ново студио наречено Братята Дисни. Тогава саздават герой наречен Освалд заекът касметлия и започват да правят кратки анимации с него. През 1925 година Уолт наема художничката Лилиан Баундс, чиято работа била да оцветява. Не след дълго чаровният Уолт успял да спечели сърцето на младата Лилиан и те се оженили.

Няколко години по-късно разбира, че дистрибуторът им, заедно с един от работниците им са откраднали правата за Освалд, както и всички аниматори освен Айуеркс. Веднага братята Дисни, техните съпруги и Айуеркс започнали да правят три нови анимации с герой, който Уолт разработвал от доста време - известният Мики Маус.

През 1929-та година Дисни създават анимационен сериал наречен "Глуповати симфонии", където за първи път представят приятелити на Мики Маус - Мини Маус, Доналд Дък, Гуфи и вярното куче Плуто. Превръща се в един от най-популярните анимационни поредици. Създават и Цветя и Дървета - първата цветна анимация и първата анимация, която печели Оскар.

Между 1937-ма и 1942-ра година създават поредица от пълнометражни анимации, култовите - Снежанка и седемнте джуджета, Пинокио, Фантазия, Дъмбо и Бамби, като анимацията за снежанка генерира космическата за депресията печалба от 1.5 милона долара. След малка пауза през 50-та година отново се връща към пълнометражните анимации и създава Островът на съкровищата, Алиса в страната на чудесата, Питър пан, Лейди и Скитника, Спящата красавина, 101 далматинеца и още много.

И сякаш не е направил достатъчно, той първи започва да използва телевизията като форма на забавление със сериалите Зоро и Дейви Крокет, а последният голям успешен филм продуциран лично от Дисни е филмът Мери Попинс от 1964-та година, който отново комбинира анимацията с игралното кино.

През 1955-та година заедно с актьора и бъдещ президент Роналд Рейган отварят увеселителният парк Дисниленд. За много кратко време парка става такъв огромен хит, че семейства от целият свят пътували до Калифорния специално заради него.

1966 година Дисни започва да крои планове за следващият си голям увеселителен парк - Дисни Уърлд, който за съжаление не успява да види построен, защото същата година умира от рак на белите дробове, който е открит малко преди смъртта му.

Уолт Дисни е пример, че с достатъчно желание и талант човек може да промени света.