Удостоиха Георги Гергов с орден „Свети апостол Ерм
Удостоиха Георги Гергов с орден „Свети апостол Ерм / снимкa: DarikNews

Бизнесменът Георги Гергов стана първият носител на ордена „Свети апостол Ерм", учреден от Пловдивската митрополия с решение от 16 септември. Епархийският съвет дава отличието на Гергов заради ктиторство и съдействие за построяването на храма „Св. Климент Охридски" в града. Това заяви Пловдивският митрополит Николай по време на тържествената церемония за освещаване на новата църква.

Дядо Николай благодари на основните ктитори – семейство Георги и Вили Гергови, „за доброто сърце и щедростта" и пожела здраве, дълголетие и много успехи.

„Чувствам се щастлив и горд, че помогнах за изграждането на храм на Свети Климент Охридски. Той продължи делото на Кирил и Методий, сложи основите на българската култура и духовност, каза от своя страна Георги Гергов след освещаването на новата църква. Надявам се да участвам и в други такива начинания„, добави още той.

Видният бизнесмен дари в празничния ден над 2000 книги от поредицата „Българска класика" за училищните библиотеки в Пловдив.

Чаша и дискос за свето причастие, пък дари президентът Георги Първанов за „Св. Климент Охридски".Премиерът Сергей Станишев изпрати плащеница и икона на Свети Димитър Солунски, които на церемонията поднесе министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

През следващата година в Пловдив започва строителството на храмове в чест на първия епископ на града свети Ерм и на цар Борис Кръстител, подчерта владиката.