Учредиха  приз „Майчино Сърце” в Сливен
Учредиха приз „Майчино Сърце” в Сливен / снимка: Дарик - Сливен

Приз „Майчино сърце” беше учреден днес в Сливен. Предложението за създаването му е на Сдружение „За духовни и социални дейности”, СНЦ „Демократичен съюз на жените”, Фондация „Рози” – Сливен с подкрепата на Регионална дирекция и Дирекция за социално подпомагане – Сливен.

 

Патрон на проявата е областният управител Христина Чолакова, съобщиха от областна администрация. Целта на инициативата е да получат обществена подкрепа и да се популяризират усилията на деинституционализация на социалните дейности, да се изучава и разпространява положителния опит в тази насока и се оценят и отличат жените, приели в домовете си деца в неравностойно положение.

 

Идеята е призът да се връчва ежегодно в навечерието на 1 юни – Деня на детето, на жена от приемно семейство, осиновителка или жена, приела отново в дома си детето, оставено в социален дом. Отличието ще се придружава от диплом и сребърен медальон. Инициаторите са приели засега първата категория да са приемните семейства, като инициативата ще остане открита за включване и на други категории.

 

Решено бе трите неправителствени организации да се съберат и определят регламента и  след съдействието на РД „Социално подпомагане” да бъдат определени критериите за номиниране, членовете на инициативния комитет за присъждане на приза, както и да се определят медийни партньори за по-добрата популяризация на инициативата. Възникнала е и идеята да бъде разкрит и интернет-сайт на инициативата „Майчино сърце”.