Учредиха инициативен комитет „Университет за Видин”
Учредиха инициативен комитет „Университет за Видин” / netinfo

Учреден е граждански Инициативен комитет „Университет за Видин”. В гражданската инициатива участват представители на академичната общност от България и Румъния; преподаватели от университетите „Спиру Харет”, град Букурещ и „Тибискус” град Тимишоара; неправителствени организации от двете страни.

Досегашните проучвания са показали, че е по-добре в града да бъде разкрит филиал на утвърдено висше учебно заведение, отколкото да се създава самостоятелен ВУЗ, обясни заместник-кметът Иван Перчински.

Двете румънски висши учебни заведения, с които текат преговори, са частни. Годишните такси на студентите в тях се движат между 200 и 300 евро - суми, значително по-ниски от таксите в някои български висши учебни заведения.

И двете учебни заведения са лицензирани и отговарят на всички европейски стандарти. Издаваните от тях дипломи са валидни в целия свят. Иван Перчински уточни, че се обсъжда възможността видинският филиал да започне с две специалности - икономика на туризма и чужди филологии.

Официални езици в обучителния процес ще бъдат български, румънски и английски. Курсът на обучение ще бъде: три години за степен „бакалавър” и още две за степен „магистър”.