Учениците предпочитат езика на Шекспир, руският - на втора позиция
Учениците предпочитат езика на Шекспир, руският - на втора позиция / БГНЕС, архив

Почти всички около 220 000 българчета, които учат в средните училища (5 - 8 клас), изучават поне един чужд език, сочи анализ на Евростат за изучаването на чужди езици в страните на ЕС през 2014 г. Европейската статистика отчита още, че в тази възрастова категория 82,8 на сто от българските ученици изучават минимум един чужд език, а около 17 на сто от тях - поне два или повече чужди езици.

Безспорен фаворит при предпочитанията в изучаването на чужди езици у нас в тази възрастова категория е английският - 87,2 на сто от българчетата учат езика на Шекспир. На второ място по интерес е руският език - около 18 на сто от учениците в средните ни училища предпочитат езика на Пушкин и Толстой.

Руският език е силно изучаван и в ЕС - около 2,7 на сто от близо 18-те милиона ученици в средните училища на страните-членки на ЕС го предпочитат.

Безспорен фаворит при изучаването на чужди езици обаче е английският - в ЕС езикът на Шекспир се изучава от 97,3 на сто от учениците в средните училища или близо 11 милиона млади хора. На второ място по предпочитание е френският език - 33,7 на сто от европейските ученици или близо 5 милиона младежи го изучават в средните училища. На трета позиция е немският език - 23,1 на сто (около 3 милиона ученици), на четвърта - испанският - 13,1 на сто (около 2 милиона ученици), на предпоследно място е руският - 2,7 на сто и на последно място по предпочитание е италианският език - с 1,1 на сто.

Английският език е лидер в предпочитанията на учениците от Дания, Испания, Италия, Люксембург, Малта и Швеция с пълен актив от 100 процента. Френският език е най-предпочитан в Люксембург, Белгия и Ирландия. Изучаването на испански е особено популярно във Франция и Швеция.

Руският език, като единствен, който не е на страна-членка на ЕС, е най-силно предпочитан в трите балтийски републики - Литва (66,7 на сто), Естония (64,7 на сто) и Латвия (60,4 на сто).

В ЕС има официално признати 24 езика в рамките на общността, като има както регионални езици, така и езици на малцинствата и езици, говорени от мигрантите, отчита Евростат.

На върха на пирамидата по изучаване на съвкупност от няколко чужди езици в средните европейски училища са страни като Люксембург, Финландия и Италия. Най-малко няколко чужди езици се изучават от младите хора в Унгария - 6 на сто, Ирландия - 7 на сто и Австрия - 9 на сто.

Източник: БТА