Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски
Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски
61641
Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски
  • Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски

Днес се навършват 140 години от обесването на Васил Левски. Тържествени церемонии в памет на Апостола на свободата се провеждат в цялата страна. Националният военноисторически музей отбеляза годишнината от гибелта на Левски, като организира среща между наследници на Апостола и деца от столични училища.

Ученици от столичните училища имаха възможност да се срещнат с живото наследство на Апостола - неговите родственици. Наследниците на Левски са всъщност праправнуци на неговата по-голяма сестра Яна. На срещата присъстваха част от тях - Екатерина Тонева и Христина Богданова, както й дъщерята на Христина - Яна.

Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски
netinfo

Те представиха живота на Васил Левски през една по-малко позната призма - тази на неговото семейство. Христина Богданова разказа с подробности за родителите на Левски, за неговите братя и сестри и техните наследници. Представи малко известни факти от техния живот и отношенията им към Левски. Според Христина това е изключително важно, защото семейството има голяма роля при формирането на човек, а Левски е възпитан с култ към честността и справедливостта.

Знае се, че Левски е имал много силна връзка със своята майка. От нея идва и любовта на Апостола към музиката, която му е помагала в трудни моменти. Благодарение на усилията на къщата музей в Карлово е възстановена любимата песен на Левски - „Искам, мамо, да те видя и вси мили вкъщи", която бе пусната за първи път на честването днес.

Наследниците на Левски приемат с чест и отговорност факта, че носят частица от кръвта на Апостола. Христина Богданова казва, че всички негови родственици се опитват да живеят живота си отговорно и достойно, за да не предадат това, за което Левски се е борил и е дал живота си. Най-малката от тях - Яна, се гордее, че е негов потомък и е написала стихотворение посветено на Апостола на свободата.

Ученици се срещнаха с наследници на Васил Левски
netinfo