Тържествена церемония по случай 100-годишнината от Балканските войни
Тържествена церемония по случай 100-годишнината от Балканските войни / снимка: БГНЕС
Тържествена церемония по случай 100-годишнината от Балканските войни
65538
Тържествена церемония по случай 100-годишнината от Балканските войни
  • Тържествена церемония по случай 100-годишнината от Балканските войни

Днес се състояха заключителните чествания на 100-годишната от Балканските войни. От началото на годината различни инициативи, изложби, представления и експозиции отбелязваха годишнината, почитайки паметта на загиналите. Близо 200 000 български войници загиват в двете войни за национално обединение.

Последното честване бе днес, във Военната академия „Георги С. Раковски", където едновременно бе отбелязана и 135-годишнина от създаването на армията на Третата българска държава.

Президентът Росен Плевнелиев също почете годишнината от Балканските войни.

„Всенародният подем, хилядите доброволци, родолюбието, подвизите и хуманността на българските воини, част от тях оставили костите си по бойните полета, са несекващ източник на национална гордост и самочувствие. Вярвам, че техният дух живее и в нас, и във всяко кътче на България. Днес тяхната саможертва е наше знаме, а тяхното родолюбие може да ни води в изпитанията на историята", заяви Плевнелиев.

В знак на почит към паметта на загиналите в „Алеята на славата" във Военната академия с военен ритуал бяха положени урни с пръст от 21 бойни полета в Тракия и Македония, където са се водили битки и операции по време на Балканските войни.

„Алеята на славата" е архитектурен паметник, който се състои от 90 колони, на които са изписани имената и датите на победите на Българската армия от основаването на българската държава до края на Втората световна война.

Знеполският епископ Йоан отслужи панахида за загиналите български войници. Молитвено участие в нея взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

На честването присъстваше и министърът на отбраната Ангел Найденов, както и част от Националната гвардейска част.