Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко / снимка: Дарик Велико Търново
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
54433
Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко
  • Твер дари на В. Търново частица от тленните останки на ген. Гурко

Частица от тленните останки на генерал Гурко получи Велико Търново от побратимения си руски град Твер. Те бяха предадени на кмета на старата столица Даниел Панов от проф. Иван Тютюнджиев - преподавател във Великотърновския университет. Историкът е бил в Твер, за да чете лекции на студентите в тамошния университет.

На 7 юли се навършват 135 години от освобождението на Велико Търново от турско робство. Именно Предният отряд на руската армия, воден от генерал Гурко, влиза в старата българска столица още в първите дни на войната. Тленните останки на руския военачалник, получил след войната титлата граф, в момента се съхраняват в църква в родовото му имение в Сахарово, което сега е в рамките на град Твер.

Да бъде дарена частица от тях на Велико Търново е решила градската управа на Твер, с благословията на църквата и уредника на храма в Сахарово - протоерей Генадий Улянич. Проф. Тютюнджиев разказа, че именно на протоереят, посветил живота си на проучването на делото на ген. Гурко, е била идеята част от тленните му останки да бъдат дарени именно на Велико Търново.

Частицата от генерал Гурко ще бъде поставена в саркофаг от бял мрамор със стъклен капак, с родовия герб на освободителя на Търново. Ковчежето вече е поръчано но скулптура Панайот Димитро- Понката и трябва да е готово до 6 юли. То ще бъде изложено в Регионалния исторически музей докато бъде завършена църквата в Руските гробища.